Beşikten Çocuk Yatağına Geçiş Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 Çocuklar büyürken birçok dönemden geçmektedirler. Her geçiş dönemi onlar için yeni bir adaptasyon sürecini de beraberinde getirmektedir. Bu adaptasyon süreci bebek kadar ebeveynler için de zorlu bir süreçtir. Çünkü bebeği en sağlıklı şekilde yeni bir döneme hazırlamak yönünde amaçları vardır. Beşikten Çocuk Yatağına Geçiş Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler hakkında konuşacağız.

Bebekler her adaptasyon süreçlerinde ağlama krizleri, huysuzluk gibi çeşitli duygu durumlarına bürünürler. Bu onları konfor alanlarından yani alışmış oldukları dönemden uzaklaştırılıyor olmasının bir tepkisi olarak nitelendirilebilirBeşikten Çocuk Yatağına Geçiş Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler nelerdir şimdi detaylıca makalemizde yer vereceğiz.

Beşikten Çocuk Yatağına Geçiş Süreci Nasıl Olmalıdır?

Beşikten Çocuk Yatağına Geçiş Süreci Hakkında Bilmeniz Gerekenler, işte bu noktada ebeveynlerin bebeğe oldukça sabırlı, anlayışlı ve sevecen tavırlarla yaklaşması gerekmektedir. Aksi takdirde çocuk ve ebeveyn arasında inatlaşma süreci başlayacaktır. Bu zorlu adaptasyon süreçlerinin en başında beşikten yatağa geçiş dönemi gelmektedir. Bu dönem hem çocuğu hem de ebeveynleri oldukça zorlayan bir dönemdir. Özellikle ilk gecelerde çocuk yerini yadırgamasından kaynaklı olarak sık sık uyanacaktır.

Böyle bir durumda ebeveynlerin pes edip çocuğu tekrar beşiğe aldığı sıkça görülür. Ama bu bir çözüm değildir. Çünkü çocuk alışık olduğu bir ortamdan başka ortama geçiş sağladığında tabii ki de huzursuz olacaktır ama bu onun hiçbir zaman alışmayacağı anlamına gelmemektedir. Bu yüzden sabırlı olup bu sürece ayak uydurması için onu anlayışla karşılamalısınız. 

Beşikten Çocuk Yatağına Geçiş Aşamaları

Beşikten yatağa geçiş aşamaları her çocukta farklılık göstermektedir. Aynı zamanda ebeveynlerin en sabırlı olmaları gereken dönemlerdendir. 

Doğru zamanı bekleyin

Her çocuk için doğru zaman kavramı farklıdır. Beşikten yatağa geçişi kolaylaştırma noktasında bunu bilmek önemli. Bu yüzden kesin bir yaş aralığından söz edemsek de genel olarak 3-4 yaş arası beşikten yatağa geçiş dönemi için uygun zaman olabilir.

Doğru zamanı belirleyecek olan ne siz ebeveynler ne de doktorlardır. Doğru zaman tamamen çocuğun verdiği sinyaller ile saptanarak belirlenir. Eğer çocuğunuz siz onu beşikten alıp yatağa koyduğunuzda ağlıyorsa onu bu duruma daha fazla zorlamamalısınız. Aksi takdirde yatak onun için bir tramvaya dönüşebilir. Bu yüzden onu yatakta uyumaya teşvik edici şeyler sunabilirsiniz.

Örneğin en sevdiği ayıcığını yatakta yatırarak onunla birlikte uyumak isteyip istemediğini sorabilirsiniz Bu şekilde küçük adımlar onun beşikten yatağa geçiş konusunda hazır olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Yeni Yatak ile Çocuk Arasında Olumlamalar Yapın

Bazı çocuklar için beşikten yatağa geçiş dönemi heyecan verici olsa da bazıları için bu durum tam tersidir. Tam tersi olduğu durumlarda çocuğa yatak ile ilgili olumlamalarda bulunun. Örneğin yeni yatağını kendisinin seçmesini isteyebilirsiniz.

En sevdiği kitabı yeni yatakta okumak alışma sürecinde çok etkili bir yöntem olacaktır. Üstelik çocuğa onun artık beşikte yatamayacak kadar büyüdüğünü ve bu yüzden daha büyük bir yatağa geçmesi gerektiğini tatlı bir dil ile anlatabilirsiniz. 

Yeni Yatağa Geçiş konusunda Kararlı Olun 

Çocuğun en ufak vazgeçişinde pes etmeyin. Beşikten yatağa geçiş sırasında sabırlı olmaya çalışın. Onun adapte sürecine destek olun.  Siz bu geçiş konusunda kararlı olmazsanız çocuk bu zaafınızı fark edebilir ve çocuğunuzda beşikten yatağa geçmeme konusunda kararlı bir tavır takınabilir. Bu yüzden bu geçiş konusunda kararlı olduğunuzu çocuğunuza hissettirin. 

Değişime Karşı Verdiği Tepkileri Normal Karşılayın 

Beşikten yatağa geçiş noktasında daha öncede bahsettiğimiz gibi bu dönemde çocuklar alışık oldukları alandan başka bir alana geçme zorluğunun stresini yaşamaktadır. Bu yüzden özellikle geceleri sık sık uyanma, geceleri uyanıp ağlama krizleri yaşama veya anne babanın yatağında uyumak isteme gibi birtakım davranışlar ortaya çıkacaktır.

Bunların normal olduğunu ve onu bu davranışlarından dolayı yadırgamadığınızı hissettirin. Bu sayede çocuğunuz bu sürecin sıradan olduğunu düşünecek ve korkulacak bir şey olmadığının farkına varacaktır.

Uyku Rutinini Belirleyin

Uyku rutini her çocuk için çok kıymetlidir. Çünkü çocuklar düzeni severler ve bu düzene ilk başlarda olmasa da alıştıkça farkında olmadan sadık kalmaya başlarlar. Beşikten yatağa geçiş döneminde de devam ettirilebilecek bir rutin oluşturmanız adaptasyon sürecini hızlandıracaktır.

Aynı zamanda beşikten yatağa geçişi kolaylaştırma sürecinde belirlenen uyku düzeni daha sonrası için oluşturulacak uyku düzenine zemin hazırlama noktasında öneli bir adım olmuş olacaktır. Örneğin gece yatmadan önce ılık bir duş aldırıp pijamalarını giydirerek yatakta kitap okuma sonrası uykuya geçmesi sağlanabilir.

Bu rutin konusu da tabi ki çocuktan çocuğa değişecektir. Bazı çocuklar süt içerek de uyumayı tercih edebilir. Bu konuda da çocuğu anlayışla karşılamak gerekir.

Konuyla Alaka Hikayeler ve Kitaplar

Beşikten yatağa geçiş aşamasında çocuğunuzun stres yapmaması ve ona bu geçiş süreci ile ilgili tabiri caizse telkin edici hikayeler anlatabilirsiniz. Örneğin Çok sevdiği masal kahramanını ele alarak büyüdüğünü ve yatağa geçiş yapması gerektiğini hissettirecek ölçüde masallar anlatabilirsiniz.

Bu durum çocuğunuzu oldukça ikna edici dürtüye sahip olacaktır. Aslında bir nevi sevdiği masal kahramanını bu süreç ile ilgili rol model almasını sağlamanız gerekecektir. Bu durum çocuğunuz için süreci daha katlanılabilir ve eğlenceli bir hale getirecektir. Böylelikle agresif tavırlar ile size zorluk çıkarmayacak ve alışması, daha uygun şartlar altında gerçekleşmiş olacaktır. 

Alışverişi Birlikte Yapın

Beşikten yatağa geçiş, sürecinde çocuğunuzu teşvik edici yöntemleri uygulamak oldukça önemlidir. Bu teşvik edici yöntemlerden biri de hazırlayacağınız oda veya alacağınız yatak seçimini birlikte yapmak.

Örneğin renk seçimlerini veya duvar stickerlarını, odasına alacağınız birkaç oyuncak seçimini beraber seçip yerleştirme gibi seçimleri ve düzenlemeleri beraber yapmanız oldukça etkili olacaktır. 

Oyunun Gücünü Kullanın

Bu süreçte çocuğunuz konfor alanından uzaklaştığını fark ettikçe kendini tehlikedeymiş gibi hissederek buna göre tepkiler verecektir. Yani agresif, stresli,zaman zaman ağlama nöbetleri vs. gibi tepkiler veremeye başlayacaktır. İşte bu noktada çocuğunuzun duygu değişimlerini yumuşatmaya yarayacak olan oyun yöntemini deneyebilirsiniz.

Birlikte düzenlemiş olduğunuz odayı, çok fazla uyuma alanı dışına çıkarmadan oyun oynanabilir bir alan haline getirebilirsiniz. Böylelikle gün içinde odasında oyunlar oynayarak alanını tanımasına, güvende hissetmesine ve böylelikle zamanla alışmasına destek olabilirsiniz. Bu durum beşikten yatağa geçişi kolaylaştırma için oldukça önemli ve etkili olacaktır. 

Güven Bağınızı Güçlendirin 

Beşikten yatağa geçme sürecinde çocuğunuz ebeveynlerine karşı güvenip güvenmeme ikilemine düşebilir. Yani zarar vermek anlamında değil de onu bırakıp gitme korkusu kapsamında güven zedelenmesi yaşayabilir.

Bu yüzden her koşulda anne ve babasının onu bırakıp gitmeyeceği hususunda emin olacağı davranışlarda bulunmaya başlar. Beşikten yatağa geçiş sürecinde bu durum ve tepkiler çok normaldir. Çünkü çocuğunuz artık tek başına anne ve babasından ayrı uyuyacağı gerçeği ile yüzleşir.

Bu noktada çocuğunuzu anladığınızı ama artık ona ait bir odada kalması gerektiğini ve korktuğunda huzursuz olduğunda yanınıza gelebileceğini ve her zaman güvende olduğunu hissettirmeniz gerekmektedir. Odasında uyumaya ikna olsa bile elini tutmanızı veya yanında uyumanızı isteyebilir. Ayrıca uyku bölünmeleri esnasında yanında olmadığınızı görmek size karşı güvenini oldukça zedeleyebilir.

Böyle bir durumda uyuyana kadar elini tutacağınızı veya yanında duracağınızı ama uyuduktan sonra kendi yatağınıza gideceğinizi belirtmeniz gerekmektedir. Bunu belirtirken yine herkesin kendi odası olduğunu, herkesin kendi yataklarında uyuması gerektiğini de ayrıca her fırsatta dile getirmeye özen göstermelisiniz. 

Beşikten yatağa geçişi kolaylaştırma konusunda dikkat etmeniz ve ebeveynler olarak uygulamanız gereken yöntemleri bu şekilde belirtmiş bulunmaktayız. Çocuklarınızı kendi yataklarında sevgiyle her gece öperek uykuya doğru yolcu etmeyi unutmayın.

Daha yeni Daha eski